Cardiologie

Is er bij uw Huisdier een hartruis geconstateerd, of is er een ander vermoeden dat er een hartprobleem speelt? We kunnen bij ons op de praktijk of uw huisdier eventueel een hartprobleem heeft. Daartoe kunnen we eventueel een rontgenfoto maken, of eventueel een hartecho maken. Op deze manier kunnen we weloverwegen samen met u een beslissing maken of er een behndeling nodig is. En kunnen wij u adviseren of uw huisdier hartmedicatie nodig heeft.

Rontgenfoto

Aan de hand van de rontgenfoto kunnen we de afmetingen van het hart inschatten en zo bepalen of het hart in een goede conditie is. En kunnen we bepalen of medicatie in het stadium van een eventueel hartprobleem er al medicatie nodig is.

Hartecho

Wanneer er bij lichamelijk onderzoek een hartruis vastgesteld wordt, is een hartecho de ideale manier om te onderzoeken waardoor de ruis veroorzaakt wordt. Dit kan bijvoorbeeld een lekkende hartklep zijn. Ook bij verdenking op andere hartkwalen biedt een echo de mogelijkheid om vast te stellen wat er precies mis is, en welke therapie gevolgd moet worden. De echo’s van het hart zijn erg mooi om te zien. We hebben een heel modern echoapparaat, dat bijna alleen door specialisten gebruikt wordt. Voor een hartecho moet uw dier aan de rechterzijde van de borstkas kaal geschoren worden. Hij komt op zijn zij te liggen, op een speciaal daarvoor gemaakte tafel met een gat erin. Het geschoren deel moet precies op het gat liggen, waardoor het hart goed bereikt kan worden.
De vorm van het hart met de afzonderlijke compartimenten (boezem en kamer) worden in beeld gebracht en opgemeten. Daarnaast kan de mate van contractie gemeten worden en de bewegingen van de hartkleppen worden beoordeeld. Met behulp van kleuren kunnen (abnormale) bloedstromen in beeld gebracht worden, en ook de snelheid van deze bloedstromen kan worden opgemeten.

Let op: voor het maken van elk soort echo dienen de patienten nuchter te komen. Dit wil zeggen dat zij 12 uur voor aanvang niet meer gegeten hebben. Water drinken mag wel.

Wij doen alleen hartecho’s bij dieren met een leeftijd ouder dan 6 jaar met een gewicht vanaf 4 tot maximaal 15 kg waarbij in het verleden al een hartruis geconstateerd is.

De beste zorg voor uw huisdier