Jaarlijks gezondheidsconsult

Zeg je: “Diergeneeskundig Centrum Alphen aan den Rijn’’ dan zeg je; “het beste voor het dier’’.

Door onze passie en gedrevenheid voor dieren vinden wij het als team erg belangrijk dat ieder dier een lang en plezierig leven heeft. Daarbij hebben wij als kerntaak het zorg dragen voor een optimale levenskwaliteit voor gezelschapsdieren. Preventie is daarbij ons hoofddoel.

Ook om ons heen groeit de aandacht voor betere zorg voor gezelschapsdieren, omdat zij steeds meer een onderdeel zijn van de familie. Door preventie als hoofddoel leidend te maken, kunnen we klachten eerder signaleren en bepaalde ziektes sneller ontdekken. Deze “vroeg-signalering’’ is erg belangrijk omdat veel ziektes niet direct zichtbaar zijn en dieren helaas niet kunnen vertellen wat hun mankeert. Om die reden informeren wij u graag over het belang van de jaarlijkse gezondheidsconsult.

Uit de cijfers blijkt ( KNMvD) dat een groot deel van de hondenpopulatie: (45%) en merendeel van de kattenpopulatie (zelfs 75%) niet gevaccineerd wordt. Deze dieren zijn onbeschermd tegen infectieziekten. Daarnaast missen zij ook hun jaarlijkse gezondheidsconsult bij de dierenarts, welke juist zo belangrijk is om klachten eerder te signaleren en bepaalde ziektes sneller te ontdekken. Zoals we al eerder aangaven; dieren kunnen ons niet vertellen wat hun mankeert. Daarnaast hebben ze de natuurlijke neiging om tekenen van ziekte juist te verbergen, hierin zijn de katten meesters in. Daardoor kan het voor u als eigenaar lastig zijn om te ontdekken of uw dier ziekteverschijnselen vertoont. Laten ze deze op een gegeven moment wel zien, dan zijn ze vaak al in een ver gevorderd stadium van een ziekte. Dit kan dan leiden tot een ingewikkelde, langdurige en/ of kostbare behandeling.

Kiest u ervoor om uw dier niet te laten vaccineren, dan raden wij u aan om uw dier een keer per jaar te laten onderzoeken door een dierenarts; het jaarlijkse gezondheidsconsult. Graag leggen we aan u uit wat hierbij komt kijken en wat wij voor u huisdier kunnen betekenen.

Het jaarlijkse gezondheidsconsult

Tijdens het jaarlijkse gezondheidsconsult wordt er aandacht besteed aan hoe het met lichamelijk uw huisdier gaat, hoe het staat met de bescherming tegen wormen, vlooien en teken en is er tijd om vragen over uw huisdier te stellen aan de dierenarts.

Uw dier krijgt een uitgebreid lichamelijk onderzoek tijdens het consult.

Een lichamelijk onderzoek bestaat oa. uit:

Het wegen

We bepalen met een weegschaal het gewicht van uw dier. Het kan zijn dat uw dier is afgevallen. Veel aandoeningen beginnen met gewichtsverlies zelfs voordat er lichamelijke klachten opvallen. Het kan ook zijn dat uw dier juist is aangekomen of te zwaar is, oorzaken en oplossingen hiervoor bespreken we dan.

Het gebit en slijmvliezen

Zaken zoals cariës (gaatjes), tandvleesontsteking of afgebroken elementen worden gecontroleerd tijdens de gebitscheck.

Het ademhalingsstelsel

De longen worden beluisterd. Bij afwijkende longgeluiden zal de dierenarts dit met u bespreken en een vervolgplan maken.

Het hart en de pols

Het hart wordt beluisterd (geausculteerd). Tijdens de hartauscultatie wordt gecontroleerd of het hart regelmatig klopt en of er wel of geen hartruis aanwezig is. Door de pols te voelen kan de frequentie van de hartslag bepaald worden.

De vacht en nagels

De vacht wordt gecontroleerd op huidparasieten zoals vlooien, teken en mijten. Ook wordt er gekeken of de vacht glanst, aaneengesloten en glad is. Ook kan de vochtbalans van uw dier vastgesteld worden. Een doffe en mottige vacht kan een aanwijzing zijn voor een onderliggend probleem.

De buik

De buik wordt bevoeld. Op deze manier kan de omvang van onder andere de blaas, nieren, maag en lever bepaald worden. Ook wordt gekeken of de buik soepel en niet pijnlijk is.

De lymfeknopen

De lymfeknopen zijn belangrijk voor de afweer van het lichaam. Vergrootte lymfeknopen kunnen wijzen op een (infectie)ziekte in het lichaam en worden daarom altijd meegenomen in het onderzoek.

 

Bij de afspraak voor het jaarlijkse gezondheidsconsult zit een standaard urineonderzoek inbegrepen. U dient hiervoor zelf verse urine van uw huisdier mee te nemen naar uw afspraak.

Door een jaarlijks gezondheidsconsult in te plannen voorkomt u mogelijk vervelende, dure en/of langdurige behandelingen omdat we ziektes vroegtijdig opsporen.

Neem voor het maken van een afspraak contact met ons op, of plan online een afspraak in.

De beste zorg voor uw huisdier