Echografie

De echografie is net als de röntgenologie een methode om in het lichaam te kijken. Bij een echo wordt er door een zogenaamde transducer geluidsgolven van een bepaalde frequentie geproduceerd. Doordat de transducer met behulp van gel in contact gebracht wordt met de huid van de patiënt, worden er geluidsgolven in de patiënt gestuurd en weer teruggekaatst door de verschillende organen die de golven tegenkomen. Dit weerkaatsingbeeld wordt door een computer omgezet in een beeld op de monitor.
Aangezien voor de geleiding van de geluidsgolven vloeistof nodig is, zal het duidelijk zijn dat de echo buitengewoon geschikt is voor buik –en hartonderzoek. De meest bekende echo bij mensen is de zwangerschapsecho bij vrouwen. Bij dieren wordt de echo ook gebruikt voor drachtigheids onderzoek. Maar ook de andere buikorganen worden onderzocht bij een uitgebreide buikecho, zoals lever met galblaas, maag, darmen, milt, nieren, blaas en prostaat.

Buikecho

Een buikecho maken we bijvoorbeeld wanneer u wilt weten of uw poes of teefje drachtig is, of wanneer er uit lichamelijk onderzoek of bloedonderzoek naar voren is gekomen dat er iets mis is met een van de organen. Op de echo kan dan de vorm en structuur van de organen bekeken worden, en wordt er gelet op tumoren of uitzaaiingen.
Ook voor bepaalde spoedgevallen zoals een baarmoederontsteking, is het heel fijn een echoapparaat in huis te hebben, zodat de diagnose snel gesteld kan worden.Omdat geluidsgolven niet door lucht heen kunnen, moet de buik van uw huisdier geschoren worden, omdat er tussen de haren altijd lucht zit. Ook brengen we een geleidende gel aan op de geschoren buik, zodat het echobeeld zo duidelijk mogelijk wordt. U mag altijd bij de echo blijven. Zo kunt u uw dier kalmeren en vasthouden, ziet u zelf ook de echobeelden en hoort u direct van de dierenarts wat hij ziet.

Hartecho

Wanneer er bij lichamelijk onderzoek een hartruis vastgesteld wordt, is een hartecho de ideale manier om te onderzoeken waardoor de ruis veroorzaakt wordt. Dit kan bijvoorbeeld een lekkende hartklep zijn. Ook bij verdenking op andere hartkwalen biedt een echo de mogelijkheid om vast te stellen wat er precies mis is, en welke therapie gevolgd moet worden. De echo’s van het hart zijn erg mooi om te zien. We hebben een heel modern echoapparaat, dat bijna alleen door specialisten gebruikt wordt. Voor een hartecho moet uw dier aan de rechterzijde van de borstkas kaal geschoren worden. Hij komt op zijn zij te liggen, op een speciaal daarvoor gemaakte tafel met een gat erin. Het geschoren deel moet precies op het gat liggen, waardoor het hart goed bereikt kan worden.
De vorm van het hart met de afzonderlijke compartimenten (boezem en kamer) worden in beeld gebracht en opgemeten. Daarnaast kan de mate van contractie gemeten worden en de bewegingen van de hartkleppen worden beoordeeld. Met behulp van kleuren kunnen (abnormale) bloedstromen in beeld gebracht worden, en ook de snelheid van deze bloedstromen kan worden opgemeten.

 

Let op: voor het maken van elk soort echo dienen de patienten nuchter te komen. Dit wil zeggen dat zij 12 uur voor aanvang niet meer gegeten hebben. Water drinken mag wel.

Wij doen alleen hartecho’s bij dieren met een leeftijd ouder dan 6 jaar met een gewicht vanaf 4 tot maximaal 15 kg waarbij in het verleden al een hartruis geconstateerd is.

De beste zorg voor uw huisdier